DIT IS WAAROM JE MEER PLANTAARDIG WILT ETEN


Elke dag vlees eten is niet echt meer echt van deze tijd en de intensieve veehouderij al helemaal niet. De eiwit transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon is simpelweg nodig om de wereldbevolking te kunnen blijven voeden en de klimaatdoelstellingen te halen. Meer plantaardig eten is niet alleen beter voor je gezondheid maar ook voor het klimaat. 5 goede redenen waarom je meer plantaardig wilt eten.
 

1. Minder CO2 uitstoot
 

Wist je dat koeien enorme boeren en scheten laten? Daarbij komen krachtige broeikasgassen vrij, de zogenaamde Methaan gassen. Deze broeikasgassen zijn wel keer zo sterk als de ‘normale’ co2 uitstoot van bijvoorbeeld auto’s of fabrieken. De bio industrie is dus voor een heel groot deel verantwoordelijk voor de stikstof crisis. De vleesproductie produceert alleen al 13-18% van onze hele CO2 uitstoot. Met een week geen vlees eten bespaar je net zoveel uitstoot dat gelijk is aan 80 km autorijden. 
 

2. Minder dierenleed

Als we met zijn allen minder vlees zouden eten, dan kunnen we de veestapel halveren en afscheid nemen van de bio-industrie. Zo ontstaat er ruimte voor een betere natuur inclusievere landbouw. Door een weekje je vlees en zuivel van je boodschappenlijstje te schrappen, bespaar je maar liefst 823 gram aan vlees en 2,4 kilo aan zuivel. 
 

3. Minder water verbruik

Onze intensieve landbouw en vleesindustrie verbruiken extreem veel water. Door een week geen vlees te eten bespaar je zo’n 193 liter water. In het boek Verborgen Impact wordt zelfs gesproken over 15.000 verborgen liters water keten om 1 kilo rundvlees te produceren. Dat zijn 300 douche beurten. 
 

4. Minder ontbossing

Voor 1 kilo vlees zijn tot 50 bomen extra nodig om de extra vrijgekomen Co2 uitstoot op te nemen en te compenseren. Maar door de wereldwijde toenemende vraag naar vlees, is meer ruimte nodig voor soja teelt en worden juist meer bossen gekapt.
 
5. Goed voor je lichaam

Door minder vlees te eten, verlaag je het risico op hart en vaat ziekten, diabetes en darmkanker. Vlees bevat namelijk een hoge concentratie verzadigde vetten en het slechte type cholesterol (LDL). Rood en bewerkt vlees is belastender voor je darmen en lastiger te verteren. Kies je voor een plantaardig alternatief zoals peulvruchten, paddenstoelen of noten, dan zorg je voor voldoende eiwitten en vitamine B12 in je voedingspatroon. Ook krijg je ook nog eens extra vezels en antioxidanten binnen met een plantaardig alternatief. Super gezond dus!  Minder vlees eten is dus niet alleen goed voor de planeet maar ook voor je lichaam.
 
Wordt flexitariër | 1 jaar lang 1 dag zonder vlees


De challenge van de Nationale Week zonder vlees en zuivel daagt je uit om een week geen vlees te eten en zuivel te nuttigen. De challange laat je zien hoe makkelijk, gezond en gevarieert je eigenlijk kan eten zonder vis en vlees. Je hoeft echt niet 100% vegan te worden, om eco-positieve impact te kunnen maken. 1 of 2 dagen per week plantaardig eten is voor iedereen haalbaar. Als je een jaar lang 1 dag per week geen vlees eet, bespaar je bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 572 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 750 liter aan water. Laat je ook nog eens je zuivel staan, dan maak je nog meer impact: dat scheelt maar liefst 921 kilometer rijden 1.114 liter aan water en bijna 18 kilo aan zuivel. 

Tip: De dagen dat je wel vlees eet, kies dan voor goed biologische vlees van kleinschalige lokale veehouders en ambachtelijke slagers!
 
 
Bron :
De verborgen impact | Babette Porcelijn
Nationale week zonder vlees
Milieucentraal