DE DUURZAME TRANSITIE VAN RIKIT HAIRNATUURLIJKE SCHOONHEID

Rick van Raak (52) is eigenaar van RIKIT HAIR in Amsterdam. Hij woont samen met zijn vrouw Floortje en jongste dochter Jet (16) boven de salon op IJburg. Zijn zoon Tim (22) woont inmiddels op zichzelf. Natuurlijke schoonheid is de leidraad in zijn werk en in zijn leven. ‘Ik ben wars van opgelegde trends. Natuurlijke schoonheid betekent omarmen van wat je hebt, inclusief je eigen imperfecties en je grijze haren. Niet krampachtig proberen er anders of jonger uit te zien, maar benadrukken wat jou als persoon kenmerkt. Bovenal betekent natuurlijke schoonheid: sterk, glanzend en gezond haar. En gek genoeg, de meeste kappers maken je haar kapot'

DE KUNST VAN HET AMBACHT

‘Ik ben opgeleid als echte ambachtsman'. Terwijl klasgenoten gingen studeren, wilde Rick liever met zijn handen werken. Hij koos voor het ambachtelijke kappersvak met Christiaan Houtenbos als zijn grote voorbeeld. Als een kunstenaar, als een beeldhouwer kijk ik naar de persoon die voor mij zit en ga aan de slag met wat ik voor mij zie. Ik creëer een kapsel passend bij de gezichtsvorm en passend bij de structuur van het haar. Ik vind het belangrijk dat je haar creëert dat elke dag goed zit, niet alleen als je net uit de kappersstoel komt'.  

SCHOONHEID VAN DE NATUUR

Duurzaamheid is voor Rick een belangrijke drijfveer. De zaak staat vol met planten, jonge stekjes en vintage elementen. Is hij niet in de zaak, dan is Rick buiten in de natuur. Wandelt hij met zijn hond in het park, toert hij op zijn motor door de bossen van het zwarte woud of bouwt hij aan zijn circulaire tuinhuis in de Beemster. Op zijn arm staat een indrukwekkende tattoo van hoge bomen en 2 wilde dieren. 'De natuur....daar moeten we zuinig op zijn!'

De duurzame transitie gaat Rick niet snel genoeg
DUURZAME TRANSITIE OF GREENWASHING?

De duurzame transitie in de kappersbranche gaat Rick niet snel genoeg. 'In de markt zie je steeds meer eco haarverzorging producten. Dat is mooi! Maar ondertussen spoelen we met elkaar per jaar naar schatting 2.000.000 liter permanente haarverf door de spoelbak. En dat is nog exclusief alle thuis kleuringen. Permanente kleuring bevat veel schadelijke chemicaliën. De ammoniak of MEA in de verf opent het haar, vernietigt het natuurlijke kleurpigment waardoor de synthetische kleur in het haar kan dringen. Dit heeft niet alleen een enorme belastende impact op het milieu, het beschadigt ook natuurlijk gezond haar. Daarom hebben wij 5 jaar geleden alle permanente haarkleuring de deur uit gegooid'.
 
BLEND IN

'In onze zoektocht naar een duurzaam alternatief hebben we een eigen kleursysteem ontwikkeld: Natural shading. Onze haarverf is vrij van schadelijke chemicaliën en het verzorgt je haar in plaats van het kapot te maken. Als een soort vernislaagje voegen wij een kleurtoon toe aan je eigen haar, waardoor je meer diepte en contrast krijgt. We maken zo een vloeiend huwelijk tussen de 'shade' en je eigen haarkleur. De kleur vervaagt langzaam en blend in met je natuurlijke (grijze) haarkleur. Dus die lelijke harde uitgroei, dat is verleden tijd'. 

GRAY OUT

Rick is een groot voorstander van de gray-out en daagt zijn klanten uit hun zilvergrijze lokken te omarmen. We moeten stoppen met het krampachtig vasthouden aan een onrealistisch beeld. Laten we omarmen wat moeder natuur ons geeft en niet gelijk in de kramp schieten van een rimpeltje of een paar grijze haren. Een andere mindset, een andere kijk op schoonheid maakt je minder afhankelijk van de kapper en de beauty industrie. Dat geeft vrijheid en zelfvertrouwen.

kunst van het ambacht
PLANTAARDIGE KLEURING

Ondanks zijn duurzame ambities, kiest Rick niet voor plantaardige kleuring. ‘De werking van plantaardige kleuring is veel grilliger en minder betrouwbaar qua kleur uitkomst. Daarmee kunnen wij niet de constante kwaliteit bieden, die we belangrijk vinden. Daarnaast heeft plantaardige kleuring een permanent karakter en geeft dus een harde uitgroei. Een ander argument is dat plantaardige kleuring altijd roodbruine tonen geeft, terwijl wij juist kiezen voor koele tinten om het natuurlijk grijze haar in te blenden.

TO BLEACH OR NOT TO BLEACH

Een duurzaam alternatief voor waterstofperoxide (bleach), het bleekbestanddeel voor high-lights hebben we helaas (nog) niet gevonden. Op verzoek van de klant zetten we nog wel highlights. Dit proberen we te doen op de minst mogelijk belastende manier, voor het haar én voor de aarde. We plaatsen zo min mogelijk folies zodat er geen uitgroei ontstaat, maar wel de frisheid geeft die een kleur soms nodig heeft. Sinds kort testen we de herbruikbare folies van 'Paper Not Foil', zo hoeven we geen aluminium meer weg te gooien. 
SYSTEEM VERANDERING

Rick heeft een duidelijke boodschap. De kappersindustrie moet op de schop. De klimaatverandering liegt er niet om. De focus moet volgens Rick weer terug naar glanzend en gezond haar. Het grote probleem is dat 'kleur' het lucratieve verdienmodel is. Een kapper haalt gemiddeld 50% van zijn omzet uit kleuren & highlights. Bij de grote merken van haarverzorgingsproducten loopt dat zelfs op tot 70%. Want iedere 4 weken moet natuurlijk die lelijke uitgroei bijgewerkt worden. Er is een systeem verandering nodig in de kappers industrie. Net zoals we minder vlees moeten eten en minder / betere kleding moeten kopen. De pioniers achter de Vegetarische slager of het kledinglabel Patagonia hebben dat begrepen. 

DUURZAME TRANSITIE 

Een duurzame transitie vraagt om een andere mindset en bewuste keuzes. Van de industrie, van de kappers maar ook van de consument. Durf te kiezen, maak duurzame keuzes waar je kan, ook als kleine zelfstandige ondernemer. 100 % duurzaam...dat zijn we met Rikit Hair nog niet maar we zijn volledig transparant in wat we doen. Al onze verzorgingsproducten zijn eco. De verpakkingen zijn recyclebaar of navulbaar. Ons kleursysteem komt uit het lab maar is vrij van alle schadelijke chemicaliën. En onze grondige zoektocht naar duurzame alternatieven gaat onverminderd door!

NIEUWE GENERATIE KAPPERS

De duurzame visie en strategie van Rikit Hair is een inspirerend én realistisch voorbeeld hoe je een duurzame verandering kan inzetten, zonder dat je inboet aan kwaliteit of vakmanschap. Met zijn visie wil  Rick een nieuwe generatie kappers inspireren en opleiden. Niet alles of niets, maar stap voor stap. Want met elke duurzame stap die je zet draag jij bij aan een betere wereld.

Bekijk hieronder zijn prachtige verhaal! En check  RIKIT HAIR  voor alle openingstijden en contactgegevens!