Future Fashion

We kennen allemaal het ‘Circus of the fashion industry’. De keten blijkt ‘tight up‘ door het ritme van de fast fashion en de zoektocht naar de goedkoopste productie methodes. Ook afgelopen maand blijkt maar weer, bij het omvallen van modeketen MS mode dat de huidige retail structuur zijn langste tijd heeft gehad.

Door de jungle van leveranciers, toeleveranciers en distributeurs lijkt het bijna een onmogelijke klus om een meer transparante, kwalitatieve en duurzame keten te bewerkstelligen. Toch lukt het een nieuwe groep fashion talents en bewogen social entrepreneurs een kwalitatieve en fashionable collectie te combineren met een verantwoorde en ‘humane’ productie.

Mede door deze positieve initiatieven groeit het bewustzijn bij de consument en zien we de vraag naar ‘wellmade’ fashion toenemen. Langzaam ontstaat er een positieve omwenteling ook onder bestaande mode labels. Begin juli tekenden 55 merken waaronder Gstar, Hema, KOI, Sissy Boy samen met hun brancheverenigingen het convenant voor duurzame textiel en kleding.

De doelstelling is dat in 2020 80% van de Nederlandse kleding- en textielsector zal meedoen. Local Birds neemt je mee langs de meest opvallende trends en future fashion labels, die we vorige maand gespot hebben tijdens de zomereditie van Mint: het platform voor forward fashion tijdens de Modefabriek.

Credits

1. RHUMAA: Share culture, create stories! Zuid Afrikaanse designtalenten vertellen hun verhaal via het Nederlandse fair & classy label voor heren en dames.

2. RATNA HO & STUDIO MULDER // Restmateriaal van zeildoeken verwerkt tot prachtige simplistische tassen, accessoires en regenjassen.

3. YUNIT: Een verfrissende high quality Yunisex basic collectie gemaakt voor ‘ People like you, People who care’

4. BEND IT: Dutch Design, duurzaam leer, hand made in Portugal. Twee zussen, urban energy, bijzondere vormgeving en instap.

5. IGNORE the Brand: is een nieuw Nederlands fashion label dat op een eerlijke manier wordt geproduceerd in Portugal. Ignore de brand brengt een kleine collectie voor elke stijl en elk seizoen: Clean & simple essentials designed to last.

6. ANNE GORKE‘s designs zijn geïnspireerd door de architectonische lijnen van Bauhaus met een feminin touch en een ironic twist.

7. PROTESTA : 4 r collection: sustainable jewerly collection geinspireerd op de “ journey of life’

8. TAJ is een Amsterdams Lifestyle merk en ontwerpt sieraden van gerecycled zilver . Dutch design maar traditioneel
Balinees handwerk. Elk juweel is een talisman voor het kern ideaal van Taj: leef een leven Trouw Aan Jezelf.

9. ABEL: Werelds eerste organic parfume

10. OH MY BAG: Fair geproduceerde tassen van Eco leather

11. MISS GREEN : Love life. Love Miss Green. Duurzaam & fair fashionlabel gemaakt met liefde en respect voor de wereld en mensen om ons heen.

12. AMERICAN BOOK CENTER: Boeken over fashionably healthy lifestyle

13. PAALLA: Fris en grafisch sustainable fashion label uit Amsterdam met ‘hand screen printed’ prints

14. COLETTE VAN ESSEN : Sustainable Jewelry: handgemaakte sieraden van vintage sterling silver

15. MARIUS FABER : Klassiek frans merk met traditionele soaps & oils

16. INSIDERS: Nieuw verzorgingslabel voor je haar. Ontwikkeld in samenwerking met een groot team van kappers en hun klanten