I eat therefor I am

Een van onze favoriete thee sommeliers is, Bjorn Cocu. Hij is tevens Sommelier, Barista, Chocolatier en IJsmaker. Niet voor niets opende dit multi smaak talent 3 jaar terug de innovatieve ijssalon & smaakbar ‘Intelligentia ICE’, op Strijp S in Eindhoven. 

Samen met Sabine Gubbels & Crissy Fila lanceerde Bjorn afgelopen jaar tijdens de Dutch Design week een vernieuwend culinair statement:          I EAT, THEREFORE I AM. Hoewel het al weer even geleden is dat we deel mochten uitmaken van dit uitzonderlijk verrassende diner, willen we dit food statement in het ‘Sommelier’ item van de Daily Birds absoluut met je delen.
 
I EAT,  THEREFOR I AM  is een ‘sensoric’ diner, bestaande uit 12 gangen gebaseerd op de persoonlijkheidstypen uit het enneagram. Je kiest je gerecht, niet op basis van wat je lekker lijkt maar op basis van welke eigenschappen je jezelf toe-eigent. Per gang kies je uit 3 verschillende visuele beelden die verwijzen naar een karaktereigenschap en bijbehorend smaakprofiel.
 
Het diner is een ludiek en smaakvol statement. Alles deze avond draaide om het ‘voeden van je identiteit’ . De titel I EAT, THEREFORE I AM – is afgeleid van de filosofische uitspraak I think, therefore I Am’. Als trendforecasters merkten Sabine en Crissy dat Trends ‘uit’ zijn en dat het vandaag de dag gaat over bewustwording en het ontwikkelen van je eigen identiteit. Daarom creëerden zij deze uiterst smaakvolle persoonlijkheidstest met een team van chefkoks en persoonlijkheidsexperts. Je ‘intuïtieve’ keuze bepaalt dus niet alleen wat je op je bord krijgt maar onthult ook wat voor persoonlijkheidstype je bent.
 
In de keuken toverden culinair creatief Ralf Drost samen met zijn team per gang 3 verschillende gerechten op tafel. Totaal serveerden zij voor 20 gasten 36 verschillende smaakbelevingen van 8 verschillende chef koks en culinair specialisten. Met zeer veel aandacht voor de smaakcombinaties en de visuele verschijning op het bord, werden al onze zintuigen geprikkeld. Jaloers was ik wel even op mijn buurman. Terwijl ik aan een stampotje ‘Hollandse kost’ zat, kreeg hij een exotische octopus voorgeschoteld. Als ik mijn smaakpupillen mag geloven, blijk ik toch ‘nieuwsgieriger’ en ‘minder verantwoordelijk’ dan ik dacht.
 
De persoonlijkheidsuitslag, blijkt bij meer dan 80 procent van de gasten raak. Ik viel daar natuurlijk weer buiten. Hoewel mijn keuze van ‘eigenschappen’ 100% overeenkwamen met type 6: Dedicated Loyalist, bleek dat mijn smaakpupillen en visueel brein zich uiteindelijk toch meer thuis voelde in de beschrijving van mijn een na hoogste score type 7. Optimistic Adventurer.  Een goede reality check dus of beter gezegd persoonlijkheids check….