De Melksalon

Volle melk, halfvolle melk, magere melk, houdbare melk, lactose vrije melk, melk met fruitsmaak…. Als het om melk gaat, zijn er vele varianten te vinden in het koelvak van de supermarkt. Maar wat is de smaak van echte melk? De echte smaak van melk proef je allang niet meer terug in een melkpak uit supermarkt.
 
De meest pure smaak van melk is die van rauwe melk. Deze pure smaak is rijk, zoet en soms zelfs een beetje kruidig. Afhankelijk van het koeienras, de grondsoort en de wilde bloemen & kruiden in de wei waar de koeien grazen. Wist je bijvoorbeeld dat iedere melk van elke boer zijn eigen identiteit en karakter heeft? Net als een goede fles wijn proeft een kenner het verschil en de variatie door het seizoen heen.
 
Rauwe melk is melk direct van de koe, zonder enige bewerking.  Omdat rauwe melk niet gepasteuriseerd is en de room niet onttrokken wordt,  blijft de volle structuur en de authentieke smaak behouden. Daarbij blijven er meer goede vetten (omega 3), vitamine en enzymen in de melk achter,  wat de melk veel gezonder maakt. Toch wordt rauwe melk bijna niet verkocht. De houdbaarheid is slechts 4 dagen en dat maakt het lastig voor de verkoop. De overheid verbiedt de verkoop van rauwe melk en de boer mag het alleen verkopen mits de consument de melk verhit voor consumptie. 
 
Jammer dat de finesse van rauwe melk onbenut blijft, vind Sietske Klooster, initiatiefneemster van De Melksalon. Zij doet onderzoek naar de karakters van (rauwe) melk en de impact van de biologische melkveehouderijen op de biodiversiteit en het landschap. Met haar projecten probeert Sietske niet alleen de bijzondere voedingswaarde van melk weer op de kaart te zetten, maar ook de rijke culturele waarde van zuivel een nieuwe impuls te geven. Zowel in het cultuurlandschap als in onze eetcultuur.
 
Samen met 5 boeren en een jonge zuivelondernemer uit het Ommeland van Amsterdam bouwt ze een nieuwe zuivelcooperatie waarbij zij de diversiteit in de rauwe melken verwerken naar een divers assortiment aan zuivelproducten voor de stad. Landmarkt verkoopt al zuivel van de boeren van het Ommeland. Marqt, de supermarkt die bekend staat om 'Echt Eten', onderzoekt of ze de rauwe melk weer op het schap kunnen krijgen.

Om zelf de echte smaak van melk te proeven, deden we mee aan de rauwe melkproeverij van de boeren van het Ommeland van Amsterdam. We werden verrast door de puurheid en de rijkheid van de zuivel. De pure smaak van vroeger!
 

De Melksalon

Voor meer informatie of contact met de Melksalon: www.demelksalon.nl

Landwinkels

Nieuwsgierig geworden? Breng een bezoekje aan de boeren van het Ommeland en hun landwinkels.

Ten noorden van Amsterdam:

www.boerderijachtervennen.nl
www.zorgboerderijonsverlangen.nl

Ten zuiden van Amsterdam.

www.degroenegriffioen.nl
www.hartstocht.net

Boerderij MariaBouw (Mart Kea):
Waver 37a, 1191 KH Ouderkerk a/d Amstel
(bij natuurgebied de Ronde Hoep)