VAN MICROBROUWERIJ TOT STADSBROUWERIJ
Op het marktplein, midden in het centrum van Helmond, zit restaurant en stadsbrouwerij De Deftige Aap. In de ‘deftige’ ketels achter in de zaak brouwen Marc en Anthony hun eigen ambachtelijke bieren, hun eigen smaken en hun eigen verhaal. Variërend van een Helmonds blond, de bekende tripel, een stevig bockbiertje, een frisse weizen tot aan een minder bekend 'rice' biertje. De Deftige Aap begint in 2017 als microbrouwerij in Gerwen, een dorpje aan de rand van Helmond. In 2 kleine ketels brouwt Marc hier zijn eigen bockbier. De eerste serie lokale biertjes die Marc produceert voor publiek, is binnen no time uitverkocht. 2 jaar later opent hij samen met zijn goede vriend Anthony van Rooij hun eerste restaurant en Stadsbrouwerij in het monumentale pand op de Markt in Helmond.
RESTAURANT EN BROUWERIJ ONDER ÉÉN MONUMENTAAL DAK
De Deftige Aap huist met haar brouwerij en haar restaurant in één van de oudste panden van de stad ( late middeleeuwen +/- 1550). Binnen zie je dat terug in de authentieke draagbalken en de middeleeuwse houten kap. De bar is gemaakt van een oude treinwagon waar ze maar liefst 10 verschillende (speciaal) bieren van de tap schenken. Je kan hier niet alleen een biertje drinken met uitzicht op de bierbrouwerij je kan hier ook fantastisch eten. De open keuken heeft een centrale plek in de zaak en zorgt voor de lekkerste bier-spijs combinaties.
VERFIJNDE KEUKEN MET LOKALE INGREDIËNTEN
Dat Marc en Anthony verstand hebben van smaak, dat proef je niet alleen terug in hun bier maar ook in hun verfijnde keuken. Ze werken hier graag samen met lokale boeren en de zorgtuinderij de Bundertjes, om de banden tussen de Helmondse horeca en de boeren van de Peel te versterken. Je vindt hier dus veel lokale ingrediënten en seizoensgebonden groenten op je bord! De borden worden prachtig opgemaakt en het eten is van zeer hoge kwaliteit!
HUISGESTOOKTE GIN UIT EIGEN DESTILLEERDERIJ
In het naastgelegen pand zit de destilleerderij waar Marc en Anthony hun eigen gin en likeur stoken. Het recept van de gin is gebaseerd op het historisch recept gevonden in de boeken van het oude Kasteel. Het originele basis recept vind je levensgroot terug op de muur achter de authentieke koperen destilleerketel. Afgelopen 2 jaar stookte ze hier ook hun eerste vat Helmondse Single Malt Whisky. Bij de destilleerderij zit ook de slijterij. Hier kan je de verschillende lokale bieren, gin of likeur meenemen voor thuis of om cadeau te geven.
CREATIEF VAKMANSCHAP
Of het nu gaat om het bijzondere interieur, de stijlvolle opmaak van de borden of de prachtige vormgeving van de etiketten en bierviltjes, in alles vind je de creativiteit terug van Marc en Anthony. Dit is precies waarom wij zo ontzettend blij worden van onze lokale ondernemers en hun authentieke vakmanschap. Maar net zoals bij veel andere lokale ondernemers gaat een eigen zaak niet alleen over rozen.
BELANGRIJK ICOON EN LOKALE WAARDE
De afgelopen 6 jaren waren zacht gezegd niet eenvoudig. De coronaperiode treft De Deftige Aap extra hard. Omdat ze net een half jaar voor de eerste lockdown begonnen zijn, komen Marc en Anthony ze niet in aanmerking voor alle steunmaatregelen. Hierdoor lopen de financiële zorgen op en balanceren ze op de rand van een faillissement.
De hoge energie kosten en hoge inflatie van de afgelopen jaren komen daar nog eens bovenop. Dit leidt in oktober 2025 tot de gevreesde faillissementsuitspraak. Gelukkig maken ze een welverdiende doorstart. Want De Deftige Aap is een bijzonder icoon van Helmond en heeft een belangrijke verbindende de rol voor de binnenstad van Helmond.
BROODJE AAP VERHAAL
Weet je trouwens waar de naam De Deftige Aap vandaan komt? Dat is geen broodje aap verhaal, maar een bijzonder grappig familieverhaal. te leuk om niet met jullie te delen! Dit verhaal lees je onderaan het blog na de mooie foto's van deze prachtige ondernemers
, opgetekend door Marc van den Bogaard zelf.