Vandaag is het World Overshoot Day

 

Vandaag op 3 augustus 2023 is het de dag in het jaar waarop de mensheid alle natuurlijke hulpbronnen heeft verbruikt die de aarde in één jaar kan genereren. Na vandaag leven we op de pof. De rest van het jaar leven we op krediet van de planeet. Dit heeft nogal wat (ernstige) consequenties voor onze natuur en voor ons klimaat. Denk dan aan over-exploitatie van onze ecosystemen, uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen en de toenemende CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan klimaatverandering.

 

Elk jaar valt World Overshoot Day eerder dan het jaar daarvoor en dat is op zijn zachts gezegd alarmerend. De natuur staat zwaar onder druk: we hebben te maken met een toenemend verlies van biodiversiteit, watertekorten, ontbossing en een versnelde klimaatverandering. Dit zet nog meer druk op onze ecosystemen en vergroot ongelijkheid in de wereld. Best zuur dat  omdat niet alle landen in gelijke mate bijdragen aan deze overconsumptie.

 

Om het tij te keren, kunnen we actie ondernemen:

 

1. Kies voor duurzame consumptie: Koop bewust, koop lokaal en verminder je voedselverspilling. Kies voor producten met een lagere ecologische voetafdruk, dus meer plantaardige producten. Kies voor producten van producenten zo dicht mogelijk bij huis. 

 

2. Kies voor hernieuwbare energie: Schakel over op hernieuwbare energiebronnen om de CO2-uitstoot te verminderen en de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare bronnen te verminderen. Neem zonnepanelen, kook inductie, kies voor elektrisch rijden. 

 

3. Denk na hoe je in actie kunt komen en kan bijdrage aan de bescherming en herstel, het behoudt van onze ecosystemen, bossen, en oceanen en andere ecosystemen. Ga ploggen, plastic vissen, doe mee aan Nederlands kampioen tegel wippen en plant een boom! 

 

Het is cruciaal dat we SAMEN in actie komen en naar een duurzamere levensstijl en ons bewust worden van onze impact op de aarde. Bij onze Local Birds vind je de mooiste duurzame producten en de beste lokale producenten. 

 

Lukt het ons om World Overshoot Day 2024 naar achteren te schuiven en de toekomst van onze aarde te waarborgen.

https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/